Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Mεγάλη ασθενής η Deutsche Bank. Κόπηκε στα stress tests της Fed

Αλέξανδρος Καψύλης Το Βήμα / Επιμέλεια για το Ελλάς Διόραμα: Νίκος Γ. Καπετάνης / Περίληψη: Ο εμφύλιος οικονομικός πόλεμος Ατλαντισμού και υπερ-καπιταλισμού στη σκιά της «Ευρωπαϊκής ‘‘Ένωσης’’» των Ναζί, του 1942,
 για τον οποίον είχαμε κάνει λόγο σε δύο πρόσφατα κείμενά μας
  (βλ. Brexit A΄ και B΄)   συνεχίζεται.
Η Deutsche Bank, το καμάρι των Μέρκελ – Σόϊμπλε αναγορεύτηκε σε «Mεγάλη ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας», αφού κόπηκε στα stress tests της Fed. Κατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνιστά τη μεγαλύτερη συστημική απειλή. Το κείμενο αυτό αν και γνωστό ως θέμα εδώ και  μέρες θεωρείται από το Ελλάς Διόραμα σημαντική είδηση ΑΡΧΕΙΟΥ και ως τέτοια δημοσιεύεται.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τον κόλαφο του Brexit που στοίχισε στη μετοχή της το 14% της αξίας της σε μία μόνο ημέρα, την επομένη του δημοψηφίσματος, η Deutsche Bank δέχθηκε άλλο ένα διπλό χτύπημα: την «κόκκινη κάρτα» που δέχθηκε η θυγατρική της στις ΗΠΑ από τη Fed και την εκτίμηση του ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του ότι ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός συνιστά τη μείζονα απειλή για όλες τις τράπεζες, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά παγκοσμίως!
Τριάντα από τις 33 μεγάλες τράπεζες της Wall Street πέρασαν τα εφετινά stress tests της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αντέξουν μια μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση και μια συνεπαγόμενη οικονομική ύφεση. «Κίτρινη κάρτα» έβγαλε η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν στη Morgan Stanley. Η αμερικανική τράπεζα έλαβε προσωρινή έγκριση από τη Fed και ανέλαβε την υποχρέωση να υποβάλει ένα νέο capital plan ως τα τέλη του έτους.
«Κόκκινη κάρτα» είδαν μόνο δύο τράπεζες: η αμερικανική θυγατρική της ισπανικής Banco Santander (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) και η Deutsche Bank Trust Corporation, θυγατρική στις ΗΠΑ της Deutsche Bank (για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά). «Οι αδυναμίες που εμφανίζουν σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των κεφαλαίων οι δύο συγκεκριμένες τράπεζες είναι εκτεταμένες και διαρκείς» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Fed.
Όπως μεταδίδει το BBC, οι τράπεζες που περνούν τα stress tests αποκτούν αυτομάτως την άδεια για να διανείμουν μερίσματα στους μετόχους ή για να προχωρήσουν σε αγορά ιδίων μετοχών. Αντίθετα, όσες κόβονται δεν έχουν το δικαίωμα διανομής μερίσματος διότι «οι επιστροφές αυτές στους μετόχους εξασθενούν τα ήδη αδύναμα κεφαλαιακά διαθέσιμα των τραπεζών και ως εκ τούτου τις καθιστούν πιο ευάλωτες σε μια οικονομική αναταραχή».
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των ετήσιων stress tests της Fed το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην ετήσια έκθεσή του για τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο αναφέρει ότι η Deutsche Bank «είναι η τράπεζα με μεγάλη διεθνή επιρροή και εκτεταμένες διασυνδέσεις με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς εξαιτίας των μεγάλων επενδύσεων και των σημαντικών θυγατρικών της, η οποία συμβάλλει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην αύξηση του συστημικού ρίσκου του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου». Αρνητική συμβολή στους συστημικούς κινδύνους έχουν επίσης, κατά το ΔΝΤ, η βρετανική HSBC και η ελβετική Credit Suisse.
Κόκκινη κάρτα
Μια αποτυχία αναμενόμενη «Αναμενόμενη» χαρακτήρισαν την αποτυχία της DB στα stress tests της Fed αναλυτές της Citigroup, εξηγώντας ότι αυτή οφείλεται περισσότερο στην κακή απόδοση του κλάδου διαχείρισης ρίσκου της τράπεζας και σε ανεπαρκείς δομές που τη χαρακτηρίζουν, παρά στην έλλειψη κεφαλαίων από την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν τον διεθνή τραπεζικό τομέα.

Σχετικά Άρθρα

Από το Blogger.