Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Σπάει το «απόστημα» Deutsche Bank και βγαίνουν σκελετοί από τη ντουλάπα

Επιμέλεια: Δώρα Ι. Βολιώτη / Περίληψη: Η Κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αποδεικνύεται ότι είναι «πλυντήριο» παγκόσμιου μαύρου χρήματος.

Περισσότερα από 12 δισ. ευρώ έχει ήδη ξοδέψει η Deutsche Bank
AG για δικαστικές αγωγές και αποζημιώσεις μετά τις αποκαλύψεις στις αρχές του 2014 ότι δισ. δολάρια διακινήθηκαν ύποπτα μέσω της γερμανικής τράπεζας από τη Μόσχα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ακολούθησε επιστολή προς την Deutsche Bank από μια κυπριακή τράπεζα στο Λονδίνο ενώ και η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ζητούσε εξηγήσεις για τις συναλλαγές χωρίς κανείς από τη γερμανική τράπεζα να έχει ασχοληθεί επίσημα με το θέμα.
Στις αρχές του 2015, οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα με την υποψία ότι 10 δισ. δολάρια από τη Ρωσία «ξεπλύθηκαν» μέσω της γερμανικής τράπεζας από το 2012 έως και το 2014.
Κορυφαία στελέχη της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη ξεκίνησαν τότε μια ευρείας κλίμακας εσωτερική έρευνα που επεκτάθηκε στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες αυτών των χρημάτων, ενώ Αμερικανοί εισαγγελείς και η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή ερευνούν την υπόθεση.
Η γερμανική τράπεζα δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις υποψίες εναντίων της ενώ το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας της παραδέχεται πως «υπήρξαν κρίσιμες ελλείψεις που επέτρεψαν την υλοποίηση ενός ύποπτου σχεδίου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».
Οι μετοχές της τράπεζας έπεσαν στο 1/3 της αξίας τους με τους μετόχους να απαιτούν πιεστικά από τους επικεφαλής της τράπεζας να διαχειριστούν τις ζημιές εκατομμυρίων που έχει πληρώσει η τράπεζα για δικαστικά έξοδα και αποζημιώσεις.
Ο νέος διοικητής της Τράπεζας John Cryan, όταν ανέλαβε τον Ιούλιο του 2015 τα καθήκοντα του, δεσμεύτηκε προσωπικά να εξετάσει το ζήτημα εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ζήτημα θα έκλεινε μέσα στον ερχόμενο χρόνο.




Σχετικά Άρθρα

Από το Blogger.